Skoda Octavia face-lifting - pierwsze zdjęcia i informacje

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • b707
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1272

Hej

Czy Mi się wydaje czy z opisu wynika ze tylni podłokietnik jest regulowany pod względem wysokości? Mocowanie jest dośc nietypowe i IMHO to chyba mozliwe..
    pzdr
    Adam

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

:shock: dzizzzzzz, malkontenctwo jednak rules
      przecież to auto niewiele sie różni od aktualnej wersji, jak ktos tak pluje na lift, to chyba też nie podoba mu się własne auto, albo ma jakiś problem, że kupił przed liftem i teraz ma "poprzedni" model :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 30 Wrz, 08 22:31 ]
      Zamieszczone przez paf
      ziąbel pomiędzy O1 i O2 :shock: - zmień zioło
      stary, mnóstwo ludzi nie rozróżnia, ale nie na forum OCP :lol:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• b707
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1272

No i czy ja dobrze widze... z przodu 6 głosników? Tweeter... jednen nad kieszenia i jedne przy fotelu?
        Adam

Komentarz

• paf
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3140

szkoda to nie tak
          przecież sam wiesz że nowe zespoły nie grają jak Slayer i c**j :twisted: - tak to już jest i nie zmienisz tego

tak było jest i będzie - gusta gustami ale się opatrzy przyjmie i zapomni się o początkowym "wstręcie"

Komentarz

• Klauzero
            Rider
            • 2008
            • 575

Zamieszczone przez zurcio
            Poczekamy - zobaczymy ale ogólnie wstępne wrażenia
            Poza tym, chcąc posiadać nową Octę, prawdopodobnie będziemy skazani na auto po lifcie, chyba że faktycznie wersja classic będzie taka, jak obecnie. Szkoda tylko, że zapatrzyli się na chińczyków. Może źli ludzie z fabryki w Szanghaju wywarli tak silny wpływ na stylistów BTW zawsze myślałem, że to Chiny kopiują trendy z Europy, a nie na odwrót... no cóż, globalizacja.
            Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Klauzero
              Może źli ludzie z fabryki w Szanghaju wywarli tak silny wpływ na stylistów BTW zawsze myślałem, że to Chiny kopiują trendy z Europy, a nie na odwrót... no cóż, globalizacja.
              jakoś nie słyszałem tego przy roomsterze, fabii i superbie
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Ziomal
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 5841
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez paf
                ziąbel pomiędzy O1 i O2 - zmień zioło
                Paweł dla mnie to są detale po prostu.
                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez Ziomal
                  Zamieszczone przez paf
                  ziąbel pomiędzy O1 i O2 - zmień zioło
                  Paweł dla mnie to są detale po prostu.
                  no jasne, buda, zawias, wnętrze, płyta podłogowa, lampy, silniki to są detale, co innego gdyby zmiana dotyczyła czegos istotnego, zauważalnego
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Ziomal
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 5841
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

szkoda, ale na pisałem o wyglądzie na zewnątrz , nie jest to jakaś tam masakra i z jakimś tzw jebnięciem :wink:
                    Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• zurcio
                      RS
                      • 2008
                      • 2046

szkoda, lusterka będą składane :P

Ziomal, Fifak i takim nie wybrzydzi
                      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Misiekoctavia
                        Elegance
                        • 2005
                        • 891

Klauzero, ten przod mi troche bardziej smierdzi koreancami albo amerykancami.

Normalnie jak zobaczylem te fotki pierwszy raz to zaraz mi sie przypomnial ten stary Lincoln Town Car.
                        Co do tylnich lamp to zrobili podobnie jak Volvo. Ja wolalem te z przed liftu.
                        Mimo wszystko wrazenia pozytywne. Trza bedzie sie przyzwyczaic do nowego ryja :twisted:

Komentarz

• Janinho
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 390
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

nikt nie pisze o atrapie grilla a moim skromnym zdaniem jest za duży :| tył spoko w stylu RS obecnego
                          >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• MiKruS
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7976

Mnie się podoba i od razu nasuwa mi się kilka uwag:

1. Wygląda na to, ze udalo nam się prawdopodobnie jako pierwszym w Polsce opublikować te materiały... hehe
                            2. Śmiać mi się chce z tych wszystkich virtuali, które się pojawiały i jak czasem niektórzy się nabierali. Najbardziej rozwalały mnie dyskusje chyba rok temu jak chodziło zdjęcie takiej bordowej Octy, której ktos robil pomiary... i to wtedy chodzilo jako rzekomy FL...
                            ale mniejsza...

Co do samego samochodu, to FL jest taki jak się spodziewałem, czyli:
                            1. Samochód bardzo mocno odświeżono. Tak jak już kilka razy pisałem, Skoda potrafi odświeżać samochody. Po prostu obecna Octavia jak stanie obok FL, to od razu będzie wiadomo, który jest starym kiblem...

2. Spodziewałem się również, ze Octa po FL zblizy się detalami do RS-ki. To tez charakterystyczne dla Skody i ogólnie dla VAG-a, ze w wersjach FL wykorzystuje elementy lub upodabnia je do "topowych" wersji sprzed FL.
                            Zastanawiam się przy tym co wymyślą z RSem, ale o tym przekonamy się chyba dopiero w przyszłym roku - z tego co pamiętam z umieszczanych wcześniej harmonogramów.

Sama mordka może sie komuś podobać lub nie - kwestia gustu, ale trzeba IMO obiektywnie przyznać, ze dół mordy, czyli zderzak i halogeny wyglądają teraz zancznie lepiej. To byla IMO bardzo slaba strona Octy przed FL (z wyjątkiem RS).

Ogólnie dla mnie zmiany na duży plus!
                            TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez MiKruS
                              1. Wygląda na to, ze udalo nam się prawdopodobnie jako pierwszym w Polsce opublikować te materiały... hehe
                              jest lepszy numer, ta strona już NIE DZIAŁA!!!
                              BŁĄD 403

[ Dodano: Sro 01 Paź, 08 07:54 ]
                              Sama mordka może sie komuś podobać lub nie - kwestia gustu, ale trzeba IMO obiektywnie przyznać, ze dół mordy, czyli zderzak i halogeny wyglądają teraz zancznie lepiej. To byla IMO bardzo slaba strona Octy przed FL (z wyjątkiem RS).
                              super jest to, ale to już domena VW, że modyfikacje są zarazem delikatne, a równocześnie bardzo duzo zmieniają, cos w stylu odrożniania się O2RS od zwykłej O2, niby nic, a jednak dużo
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• MiKruS
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7976

Zamieszczone przez szkoda
                                jest lepszy numer, ta strona już NIE DZIAŁA!!!
                                BŁĄD 403
                                Hehe - dobre. Zorietnowali się pewnie, ze już strona namierzona i usunęli.

Swoją drogą i tak szacun za to, ze udalo im sie utrzymać to w tajemnicy do samego końca.
                                Czegoś takiego jeszcze chyba nie widzialem w historii motoryzacji od czasu popularyzacji Internetu...
                                Dlatego też bardzo długo powątpiewałem w ten facelifting w tym roku.
                                TDI 205PS

Komentarz

• gosmo
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 201

IMHO reflektory to wytwór chorego umysłu. OII przed liftem charakteryzowała się ciągłymi liniami poziomymi i pionowymi widocznymi gdy patrzy się z przodu. Tutaj te linie się rozjechały i powstał burdel. Na plus, większe lusterka i dodatkowe wyposażenie. Aż szkoda, że przez takie brzydkie bydle mój stanie się teraz starym trupem
                                  Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Hehe - dobre. Zorietnowali się pewnie, ze już strona namierzona i usunęli.
                                    dokładnie, zdaje się, że to tej strony nie było dostępu ze strony głównej.

wiesz, mogli oczywiście sami ją udostepnic na chwile, to jednak nakręca ludzi

[ Dodano: Sro 01 Paź, 08 08:21 ]
                                    z tego co widzę, to zdania większości posiadaczy O2 sprzed FL są mocno nacechowane żalem, że już nie mają najnowszego modelu :lol:
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• MiKruS
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 7976

Zamieszczone przez gosmo
                                      IMHO reflektory to wytwór chorego umysłu. OII przed liftem charakteryzowała się ciągłymi liniami poziomymi i pionowymi widocznymi gdy patrzy się z przodu. Tutaj te linie się rozjechały i powstał burdel. Na plus, większe lusterka i dodatkowe wyposażenie. Aż szkoda, że przez takie brzydkie bydle mój stanie się teraz starym trupem
                                      Stary nie przejmuj się.
                                      Takie jest życie, kupisz coś dziś, a jutro wyjdzie coś nowszego, albo kumpel kupi lepsze, fajniejsze, itd.
                                      Nie ma co się stresować, tylko cieszyć się życiem... 8)

Kupiles O2, bo Ci się podobała i pasowała i tyle... Za kilka lat może kupisz O3, albo jakis inny nowy model jakiejś marki i Ty będziesz na topie! Przez chwilę oczywiście, bo za chwilę znowu wyjdzie coś nowego, albo ktoś Cię przebije...

Pełen luzik - trzeba popijac piwko i rock&roll... 8)
                                      Tylko głupole się zabijają o to, zeby byc caly czas na topie... 8)
                                      Prawdziwi faceci mają to w dupie!

Mam nadzieję, że trochę pocieszyłem, bo wiem, ze Ty dopiero co kupiłeś O2 i mozesz czuć się lekko sfrustrowany - ale nie przejmuj się.

BTW: Mysle, ze na żywo ten samochód będzie wyglądał sporo lepiej niż na zdjęciach.
                                      TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

gosmo, poza tym co sprawnie ujął MiKruS, to spokojnie, poczekaj, może model po FL bedzie miał jakies wady, może będą mu odpadały reflektory, albo radio będzie strzelało głośniej niż przed FL, wtedy będziesz miał swoje 5 minut, i spokojnie, z wyzszością będziesz mógł napisać: "a w mojej starej O2, takie rzeczy NIGDY nie miały miejsca" :lol:

[ Dodano: Sro 01 Paź, 08 08:35 ]
                                        chociaż z tego co piszesz, ta Twoja to jakiś wyjatkowo zdezelowany egzemplarz, w którym wszystko jest badziewne i sie sypie, więc nie wiem, czy będzie tak różowo...
                                        ale może! poczekajmy!
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• misiekwaw
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 7715
                                          • Ford

a mi sie podoba :zlosnik: ale ja jezdze "koreancem" :lol:
                                          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                          http://www.disi-tune.pl
                                          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                          Był WRX
                                          Była Octa

Komentarz

• zurcio
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2046

z drugiej strony sporo osób nadal kupuje O1 a przecież O2 jest dostępna od kilku lat

oleć lans - jeździmy tym co nam się podoba lub tym na co nas stać
                                            Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• gianni
                                              Classic
                                              • 2008
                                              • 24

For some reason, accessing the page or resource you are trying to reach is absolutely forbidden. To sie teraz wyświetla ciekawe co to za some reason . BIG RESPECT dla OCP za dostęp do tych materiałów. Fajnie, że wczoraj obejrzałem sobie nowego kombiaczka, podoba mi się, Mikrus ma racje super odświeżony. Fajne wzory nowych felg. Super te nawiązania do RSika. Ogólnie duży plus jeden z 09 będzie mój. Tylko teraz problem w jakim stylu kapelusz pasuje do nowej Octavii

Komentarz

• mad_A
                                                Classic
                                                • 2008
                                                • 20

no, jesteście nieźli, bo reszta świata dowie się dopiero dziś wieczorem
                                                ©KODA AUTO AT THE PARIS MOTOR SHOW 2008
                                                Octavia receives facelift on hatch and estate models
                                                Greenline and Sportline models exhibited
                                                ©koda Auto’s bold, new-look Motor Show presentation stand makes debut

The official presentation of the brand-new facelifted ©koda Octavia will make its world premiere at the Paris Motor Show this week (from 2-19 October 2008).

Designed and engineered at the ©koda Auto Technical Centre in Mlada Boleslav in the Czech Republic, the new face of Octavia will bring the Czech manufacturer’s biggest-selling and most successful model up-to-date and in line with the family face of ©koda already present on current models – Fabia, Roomster and the stunning all-new Superb.

©koda will present its full portfolio of cars at Paris, including its line of environmentally-friendly vehicles – the Greenline derivatives of Fabia (CO2 - 109 g/km) and Superb (CO2 - 136 g/km).

Skoda Auto's will be situated in Hall 4 at position 215 at the Paris Motor Show.

The full enhancement details and images of the new Octavia facelift will be available for preview on Wednesday 1st October at 20.00GMT from www.skodapress.co.uk.

To contact the ©koda Press team while at the Paris Motor Show please call Helen on 07984 128 800 or Iga on 07900 054 151. To arrange an interview with a ©koda executive on either of the press days then call the ©koda Press Office ahead of time on 01908 548014.

źródło
                                                THE NEW SKODA OCTAVIA.
                                                AVAILABLE WITH 2 ZONE AIR-CONDITIONING

Komentarz

• gosmo
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 201

Stary nie przejmuj się.
                                                  Bez przesady, nie przejmuje się, że będę jeździł starociem, tylko tym, że brzydal ma go zastąpić, coś co wpłynie negatywnie na postrzeganie Octavii ogółem Generalnie chyba niepotrzebnie bo podoba mi się, że większość jednak pozytywnie ocenia wygląd. A ja nie pierwszy raz jeżdżę starym gratem i nie jeszcze raz będę jeździł
                                                  Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• Klauzero
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 575

Źle nie będzie, w końcu nie jest to zmiana porównywalna chociażby do Subaru Imprezy, gdzie z kultowego auta zrobił się Lanos/Lacetti.
                                                    Tu na szczęście zmiany są kosmetyczne (równie zachowawcze jak w przypadku Golfa VI) i ciężko dopatrywać się archaicznego designu w obecnym modelu, aczkolwiek mnie nowa wersja średnio przypadła do gustu.

Poza tym radość z jazdy zostanie na dotychczasowym wysokim, a może nawet jeszcze lepszym poziomie (lepsze wytłumienie wnętrza, którym chwali się VW w przypadku Golfa). W końcu płyta podłogowa została ta sama. Pewnie i tak się opatrzy, jak wyjedzie tych autek więcej i z wersji przed FL będą cieszyć się tylko pechowcy, którym przydarzy się tłuczka.

MiKruS, za szybkość reakcji, bo w końcu dyskutujemy o oficjalnych fotkach, a nie domysłach.
                                                    Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

Pracuję...